2007. november 6., kedd

Jeles

Még a konferencia előtt egy kis ízelítő Jeles írásaiból. Csütörtökön ha sikerül netközelbe kerülnöm, beszámolok majd a történtekről.

A konferencia programja megtekinthető itt és letölthető pdf-ben innen. Lesz kiállítás, fejtágítás, filmvetítés, élőzene. Minden mi szem szájnak ingere. Remélem!


Nevetséges, hogy a „szellemi termékek” valami obskurus versengés jegyében születnek, s az így gerjesztett alkotmányok legmagasabb ambíciója akkor teljesül, ha sikerül a legkisebb közös többszörös, a derék átlag díszes fegyverzetében megjelenni. (Jeles András: Teremtés, lidércnyomás. 23. o.)

hehehe... jó kis szöveg egy konferencia előtt, a szellemi termékek felellegvárában...

---

Már tisztán látom, hogy ami igazán jelentős, az a látható és ünnepelt alatt van, apokrif. (Jeles András: Büntető század. 10. o.)

---

Meggyőződésem ugyanis, hogy valódi filmelmélet csak filmen születhet meg. Pontosabban kifejezve ez azt jelenti, hogy a film területén azok a vizsgálódások jelentik a tényleges teóriát, amelyek ebben az audiovizuális közegben jelennek meg. Más kérdés persze, hogy mindig lesznek olyanok, akik mindezt foglalkozásszerűen csinálják, leírják a teóriát és ezzel tulajdonképpen azt verbalizálják, ami a praxisban létrejött. (Kövesdi Rózsa: Elvek és tervek. Beszélgetés Jeles Andrással)

---

Mennyi sok pénzbe kerül előállítani egy kevéske nyomorúságos életet! … És amikor elhangzik, hogy „ennyi” – a statiszták, mintha a Teremtő fuvallat volna rájuk, gumiállatokként megtelnek élettel, teljesen ingyér, képen kívül. (Jeles András: Teremtés, lidércnyomás. 64. o.)

---

Én mindenre utólag jövök rá. A legutóbbi filmemnél azon kaptam magam, hogy ha nem jönnek be kiszámíthatatlan, remélhetetlen véletlenek, akkor... hát nem is tudom, milyen ócskaság került volna ki a kezem alól. A hideg veríték önt el, amikor utólag rádöbbenek, mennyire véletlenszerű ez az egész (Báron György: Auschwitz működik. Beszélgetés Jeles Andrással)

1 megjegyzés:

chamichaze írta...

Hé, már várom a beszámolót a konferenciáról!!!